Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

A köztisztviselői és kormánytisztviselői jogviszonyt érintő 2011. június 1-jétől hatályos jelentősebb módosítások

"...a munkakörét és a munkavégzési helyét a munkáltató bizonyos feltételek együttes fennállása esetén a kormánytisztviselő hozzájárulása nélkül is módosíthatja."

A Magyar Közlöny 56. számában kihirdetésre kerülő, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény (továbbiakban: Ktjv.) módosításáról, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban Ktv.) módosításáról szóló 2011. évi LII. törvény módosította többek között az egyoldalú kinevezés-módosításra, a csoportos létszámcsökkentésre, a pályáztatásra, valamint a felmentésre vonatkozó szabályokat.

Az alábbiakban a fent említett, 2011. június 1-jétől hatályba lépett fontosabb módosítások gyakorlati alkalmazásáról adunk tájékoztatást.

Az egyoldalú kinevezés-módosítás a Ktjv.-ben

A Ktjv. kiegészült egy új 6/A. §-sal, mellyel egyidejűleg az eredeti 6/A. § 6/B. §-ra módosult.

Az új 6/A. § szerint a kormánytisztviselő a munkakörét és a munkavégzési helyét a munkáltató bizonyos feltételek együttes fennállása esetén a  kormánytisztviselő hozzájárulása nélkül is módosíthatja.
Az egyoldalú módosítás feltételei – melyeknek együttesen kell érvényesülnie – az alábbiak:
– az új munkakörnek meg kell felelnie a kormánytisztviselő iskolai végzettségének, képzettségének,
– az új munkakörnek ugyanannál az államigazgatási szervnél, vagy annak irányítása, felügyelete alá tartozó szervnél kell lennie,
– az új munkahely és lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda-és visszautazás ideje naponta a két órát, amennyiben a kormánytisztviselő 10 éven aluli gyermeket nevel a napi másfél órát nem haladhatja meg,
– a kormánytisztviselőre beosztására, korára, egészségügyi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel nem járhat,
– vezető kormánytisztviselő esetén, annak korára, egészségügyi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel nem járhat.

Fentiek vonatkozásában megjegyzendő, hogy az új munkavégzési hely valamint a lakóhely közötti utazás időtartama meghatározásánál kizárólag a tömegközlekedési eszközön töltött idő számít, a törvény nem veszi figyelembe sem a tömegközlekedési eszköz elérésére fordított időt, sem – gépkocsival történő munkába járás esetén – a gépkocsival való utazási időtartamot. Továbbá a vezető kormánytisztviselők esetében a munkavégzési hely és a munkakör egyoldalú módosítása kizárólag a vezető korára, egészségügyi állapotára vagy egyéb körülményeire nem lehet aránytalanul sérelmes, beosztására vonatkozóan – a nem vezető kormánytisztviselőktől eltérően – ilyen kitétel nem található.

A kormánytisztviselő kérelmezheti az egyoldalú kinevezés-módosítástól számított öt munkanapon belül felmentését, s ekkor őt a Ktjv. 8. § (2) bekezdés d) pontja alapján kötelező felmenteni. Ebben az esetben a felmentési időre járó átlagkereset, a végkielégítés és az egyéb kifizetések esetében a kinevezés-módosítást megelőzően betöltött korábbi munkakörében megállapított illetményét kell figyelembe venni.

Felmentési jogcímek a Ktjv.-ben és a Ktv.-ben 2011. június 1-jétől

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031