Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Kapott támogatások elszámolása

E cikk keretében a pénzeszközben – fejlesztési és költség-ráfordításra – kapott – támogatások elszámolási kérdéseire, gyakorlati problémáira szeretnénk kitérni.

Fejlesztési támogatások

A fejlesztési támogatások elszámolása – függetlenül attól, hogy azok eredmény vagy saját tőke javára kerülnek elszámolásra – csak és kizárólag a pénzügyi teljesítéssel egyidejűleg történhet. Ebből következően adott üzleti év beszámolójában rendkívüli bevételben, illetve tőketartalékban csak azok a támogatások jelenhetnek meg, amelyek mérlegfordulónapig befolytak. Ha pl. a következő év januárjában folyik be a fejlesztési támogatás, akkor az már következő évben számolható el tőketartalékba, illetve rendkívüli bevételbe.

Tőketartalékba kerülő támogatások
A fejlesztési támogatásokból tőketartalékba csak azokat a támogatásokat szabad elszámolni, ahol jogszabály kifejezetten rendelkezik a tőketartalékba helyezésről [számviteli törvény 36. §-a (1) bekezdésének f) pontja]. Ilyen tőketartalékba kerülő támogatás pl. a szakképzési alapból kapott fejlesztési (beruházási) támogatások [2003. évi LXXXVI. törvény 17. §-ának (1) bekezdése], az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program keretében kapott fejlesztési támogatások [172/2004. (XII. 23.) FVM rendelet 5/A. §-a], az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló beruházásokhoz kapott fejlesztési támogatások [23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 20. §-ának (1) bekezdése]. Ezeket a támogatásokat a kifizetéskor (befolyásakor) kell a tőketartalékba elszámolni, azaz az elszámolást nem befolyásolja, hogy azt mikor igényelték, az ide vonatkozó szerződést mikor írták alá, stb. Ha a támogatást feltételekhez kötötten folyósították, akkor egyidejűleg a támogatás öszszegét lekötött tartalékba kell helyezni. A vállalkozás amennyiben a támogatási feltételeket nem teljesíti, akkor a támogatás egy részét, vagy egészét vissza kell fizetnie. Ezen támogatások visszafizetése tőketartalék terhére történik.

A számviteli törvény 38. §-a (2) bekezdésének d) pontja előírja a tőketartalékból a lekötött tartalék képzését és az adott üzleti év mérleg fordulónapján a lekötött tartalékban annyi támogatást kell szerepeltetnie, amennyit a vállalkozásnak – ha a támogatási feltételeket nem teljesítené – vissza kellene fizetnie. Ez lehet a támogatás teljes összege, illetve annak egy része. Ha például a feltétel úgy szól, hogy a fejlesztési támogatásból megvalósított eszközt öt évig üzemeltetnie kell a vállalkozásnak és ezt a feltételt a vállalkozás nem teljesíti, a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnie, akkor a megkapott támogatás teljes öszszegét öt évig lekötött tartalékban kell szerepeltetni. Ez a lekötött tartalék, majd az ötödik év végén kerül egyösszegben feloldásra. Amennyiben az üzemeltetési feltételt nem teljesítik és a támogatást vissza kell fizetni, akkor a lekötött tartalékban lévő támogatást vissza kell vezetni a tőketartalékba, majd a visszafizetett támogatás összegével a tőketartalékot kell csökkenteni.

Lehet olyan feltétel is, hogy öt évig üzemeltetni kell az eszközt, de ha a vállalkozás ezt a feltételt csak részben teljesíti, akkor a támogatás arányos részét kell csak visszafizetni. Ebben az esetben a befolyt támogatás teljes összege lekötött tartalékba kerül, azonban ha egy évet használták az eszközt, akkor egy év után már csak a támogatás 80%-át kell visszafizetni (ha a hátralévő négy éves használati időt nem teljesíti). Így egy év múlva a megkapott támogatás 20%-a lekötésből feloldható és visszavezethető a tőketartalékba. A második évben is használják az eszközt, akkor a második üzleti év végével is a támogatás 20%-a visszavezethető lekötött tartalékból tőketartalékba.

Gyakori kérdés,hogy a tőketartalékba visszavezetett támogatást mire használhatja fel a vállalkozás? Ha a támogatás visszavezetésre kerül a tőketartalékba, akkor a támogatás a vállalkozás saját tőkéjének szabad a része lesz és a tőketartalék bármilyen felhasználási jogcímére bevonható. Így pl. ha a vállalkozás eredménytartaléka negatív, akkor az eredménytartalék veszteségének ellentételezésére (kinullázására), vagy tőketartalékból jegyzett tőke emelésére, vagy ha a tulajdonos jegyzett tőkét szállít le tőkekivonással, akkor a tulajdonos a tőketartalék arányos részét is kivonhatja. A tőketartalékba helyezett támogatásból azonban sosem lesz bevétel, bár az eszköz költségei, ráfordításai az adózás előtti eredményben jelennek meg.

Rendkívüli bevételként elszámolandó támogatások

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031