Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Eltérő üzleti év bejelentése

Egy társaság 2003. év óta eltérő üzleti évre tért át A külföldi tulajdonos döntése miatt 2011. január 1-jétől szeretnének visszatérni a naptári évhez igazodó üzleti évre.

Kérdés ezzel kapcsolatban, hogy változás bejelentési kötelezettség mely hivatalok felé áll fenn.

A számvitelről szóló többször módosított 2000. évi C. törvény (továbbiakban: Számv. tv.) 11. § (2) bekezdés b) pontja alapján az üzleti év a naptári évtől eltérhet a külföldi anyavállalat konszolidálásba bevont leányvállalatánál, ezen leányvállalat leányvállalatánál, ha az a külföldi anyavállalatnál, illetve a külföldi anyavállalat összevont (konszolidált) beszámolójánál is eltér. A Számv. tv. 11. § (3) bekezdése alapján az üzleti év mérleg fordulónapjának megváltoztatására három, beszámolóval lezárt üzleti év után, vagy az anyavállalat személyében bekövetkezett változás esetén van lehetőség, a létesítő okirat módosítása mellett. Ez esetben a törvény 19. §-ának (3) bekezdése értelmében a megváltoztatott mérleg fordulónappal készített éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell mutatni a mérleg és az eredmény kimutatás adatai mellett az azokkal összehasonlítható (egy üzleti évvel korábbi) bázisadatokat tartalmazó mérleget és eredmény kimutatást is.

Az üzleti év mérleg forduló napjának megválasztásával, illetve változtatásával kapcsolatban az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) bejelentési kötelezettséget ír elő. Az Art. 16. §-a (3) bekezdésének l) pontja alapján az állami adóhatósághoz be kell jelenteni az adózó választása szerint a naptári évtől eltérő üzleti év mérleg fordulónapját.

A cégbíróság felé történő bejelentési kötelezettséget a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és végelszámolásról szóló többször módosított 2006. évi V. törvény (továbbiakban: Ctv.) szabályozza.

A létesítő okirat módosítását, a döntéstől számított 30 napon belül kell a cégbíróság felé bejelenteni azzal, hogy a változás időpontját a változás bejegyzési kérelemben megjelölheti a vállalkozás [Ctv. 34. § (1) bekezdés és 30. § (1) bekezdés].

A cégbíróság az un. „egy ablakos rendszeren keresztül” értesíti az adóhatóságot.

A Ctv. 25. § (1) bekezdés t) pontja alapján a cégjegyzék tartalmazza a cég üzleti évének mérleg forduló napját, amennyiben az üzleti év eltér a naptári évtől.

Mint fentebb már említettük, az üzleti év mérleg forduló napjának megváltoztatásához létesítő okirat módosítására van szükség. A Ctv. 51. § (1) bekezdése szerint a létesítő okirat módosítását változás bejegyzési kérelem benyújtásával kell bejelenteni abban az esetben is, ha a változás a cégjegyzék más adatát nem érinti.

A cégbírósági változás bejegyzési eljárásra egyebekben a Ctv. 32.-35. §-ai, az 51.-52. §-ok, valamint a Ctv. 1. számú melléklete vonatkozik. Az üzleti év mérleg forduló napjának cégbírósági bejelentésén túlmenően tehát a társaságnak nincs külön bejelentési kötelezettsége az APEH felé.

Az Art. 19. § (3) bekezdése alapján az önkormányzati adóhatósághoz be kell jelenteni az adatváltozást.

2010. júliusi állapot szerint.

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031