Ügyvezető munkaszerződése
Cikk, Hír

Ügyvezető munkaszerződése

2010-03-30
an-e különbség a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjével, illetve az egyéb munkakört ellátó magánszeméllyel kötött munkaszerződés között.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 2. Címe (21-32. §-ok) tartalmazza a vezető tisztségviselőkre vonatkozó előírásokat. E rendelkezések között konkrét feladatok is meghatározásra kerültek (pl. munkáltatói jogok gyakorlása, képviselet stb.). Abban az esetben, ha az ügyvezetői feladatok ellátása munkaviszony keretében történik, akkor a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) előírásit is alkalmazni szükséges. Az Mt. 188. § (1) bekezdése szerint vezető állású munkavállaló a munkáltató első számú vezetője, valamint helyettese. Az ügyvezető esetében, tehát az Mt. X. fejezetében a vezető állású munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Az ügyvezetőre a kollektív szerződés nem terjed ki. A vezető állású munkavállalóra nem vonatkozik az a korlátozás, mely szerint öt évet meghaladóan nem lehet határozott idejű szerződéssel foglalkoztatni a munkavállalót [Mt. 79. § (5) bekezdés]. Nem alkalmazandó továbbá az a törvényi előírás, hogy a munkáltató felmondását indokolni köteles [Mt. 89. § (2) bekezdés], valamint a felmondási védelmekre és a felmondási idő mértékére vonatkozó törvényi előírások (Mt. 90-92. §). Fontos szabály továbbá, mely mind a Gt-ben, mind a Munka Törvénykönyvében benne van, hogy a vezető tisztségviselő kárfelelősségére nem az Mt. előírásai, hanem a polgári jog szabályai vonatkoznak.

Az ismertetett jogszabályi rendelkezések következtében a vezető tisztségviselőkkel kötött munkaszerződések ezért általában sokkal részletesebbek a „normál” munkaszerződéseknél.

2010. márciusi állapot szerint.
 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!