Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Felvásárló által mezőgazdasági őstermelőnek fizetett előleg szabályai

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3. § 18. pontja szerinti mezőgazdasági őstermelő bevételeit az Szja tv. 2. mellékletének rendelkezései szerint állapítja meg. Az Szja tv. 2. melléklet I. fejezetének 1. pontja szerint a mezőgazdasági őstermelő bevételeinek részét képezi az értékesített termék, áru, szolgáltatásra tekintettel fizetett előleg is. Tehát ha a vevő előleget fizet, akkor azt a mezőgazdasági őstermelőnek a bankszámlán történő jóváírás-, illetve a kézhezvétel napján bevételként kell nyilvántartania.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) XIV. fejezete tartalmazza a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyokra vonatkozó szabályokat. Az Áfa tv. 197. § szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany a kompenzációs felárat a 7. számú mellékletben szereplő termékértékesítésének és szolgáltatásnyújtásának teljesítésével hárítja át. Tehát a kompenzációs felár megtéríttetése minden esetben a megvalósult termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódik [Áfa tv. 198. § c) pontja].

A leírtak figyelembevételével megállapítható, hogy az előlegfizetés teljesítése esetében a termék értékesítése nem valósul meg, ezért a mezőgazdasági őstermelő nem jogosult a kompenzációs felár megtéríttetésére, így a vevő sem állíthat ki felvásárlási jegyet az előlegről.

Amennyiben készpénzben történik az előleg átadása, akkor a vevő az őstermelő által aláírt kiadási pénztárbizonylattal dokumentálja a pénzeszköz átadását. Az előleg átutalással történő kiegyenlítése esetében a vevő az előleg átutalását a vállalkozás bankszámlakivonata alapján igazolja. A mezőgazdasági őstermelő az előleget a felek között létrejött megállapodás, és a kifizetést igazoló bizonylat alapján rögzítheti nyilvántartásában.

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031