Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Kiküldetési rendelvény

A gépjármű adó törvény cégautó adóval kapcsolatos szabályai értelmezhetők-e úgy, hogy a társaság munkavállalói kiküldetési rendelvény alapján éves elszámolási keretet, illetve a ténylegesen megtett km-re jutó átalányt kapnak.

Kérdés, hogy elszámolási keret juttatása megfelel-e a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) 17/A. § (2) bekezdésében foglaltaknak, azaz nem adóköteles juttatás a Gjt. szempontjából.

2009. február 1-jétől a Gjt. 17/A. § (2) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

„(2) Nem adóköteles az a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi, amelynek használatával összefüggésben a használó - költségei ellentételezésére - kizárólag az Szja tv. 7. §-a (1) bekezdésének r) pontja és 25. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerinti költségtérítést kap, továbbá az olyan, magánszemélynek pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi, amely után költséget nem számoltak el.”

Fenti jogszabályhely értelmezéséhez figyelembe kell venni a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja. Tv.) 7. § (1) bekezdés r) pontjában foglaltakat, mely szerint:

„r) a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kapott összeget, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;”

Ezen törvényhely a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével megállapított költségtérítést határozza meg, ebbe viszont sem az elszámolási keret alapján történő elszámolás, sem a ténylegesen megtett km-re jutó átalány szerinti elszámolás nem fér bele.

Tehát amennyiben a havi átalányban vagy éves keretben számolnak el költségtérítést, a magánszemélynek a Gjt. 17/A. § (1) bekezdése alapján cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik.

2009. januári állapot szerint.

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031