Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Adószámos magánszemély adózása, biztosítása

Művészeti tevékenységet végző adószámos magánszemély adó- és járulék fizetésével kapcsolatos a kérdés abban az esetben, ha az adóelőleget a kifizető fogja megállapítani és levonni.

Az adószámos magánszemély képzőművész, ha a tevékenységét rendszeresen és üzletszerűen, folytatja, akkor számlaadásra kötelezett. A számlaadás csak az áfa miatt lényeges követelmény, az egyéb adókötelezettség (szja, tb., stb.) megítélése szempontjából az áfa nélküli összeg úgy minősül, mint egy sima megbízási díj.

A munka végzésére felhasználási szerződés alapján kerülhet sor. A szerző ennek keretében ad engedélyt a szerzői jogi védelem alá tartozó mű, alkotás hasznosítására, felhasználására (a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. sz. törvény (Szjtv.) 10. § (3) bekezdés). A felhasználási szerződés tartalmazhat személyes munkavégzés díját és vagyoni jog felhasználásának ellenértékét. Ha a szerző (művész) egy kész alkotást ad el, akkor csak vagyoni jogot értékesít, ha felkérik egy mű elkészítésére, abban az esetben felmerül személyes munkavégzés díja és vagyoni jog ellenértéke is.

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információkVideóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Június
HKSzeCsPSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930