Weboldalaink

Betűméret növelése/csökkentése:

Rendkívüli munkavégzés

Mi minősül rendkívüli munkavégzésnek, és hogyan történik ennek díjazása?

Rendkívüli munkavégzésnek minősül – többek között – a munkaidő beosztástól eltérő, valamint a munkaidőkereten felüli munkavégzés. A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el, illetve természetesen figyelembe kell venni a rendkívüli munkavégzés elrendelésének további törvényi korlátait is (pl. személyi korlátok, éves szinten elrendelhető rendkívüli munkavégzés felső határa, a 2. pontban említett korlátok, stb.).

A rendkívüli munkavégzés díjazása attól függ, hogy a munkavállaló munkanapján, vagy pihenőnapján kerül sor a rendkívüli munkavégzésre.
Munkanapi rendkívüli munkavégzés esetén 50 %-os pótlék jár, vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály, vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy pótlék helyett szabadidő jár (legalább az elvégzett munka időtartamának megfelelő).
A pihenőnapon (heti pihenőidőben) végzett rendkívüli munkavégzés esetén a pótlék mértéke 100 %, illetve 50 % akkor, ha a munkavállaló másik pihenőnapot kap. Ez a pihenőnap fizetetlen, szemben a munkanapi rendkívüli munkavégzés ellenértékeként kapott pihenőidővel.
Munkaszüneti napi rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállaló jogosult a havi illetményére, a munkaszüneti napon végzett munkáért járó illetményre, és a 100 %-os illetménypótlékra, vagy ha másik pihenőnapot kap, akkor 50 %-os illetménypótlékra (tehát hozzávetőleg 300 %-os, illetve 250%-os illetmény jár). Ha a vasárnapi munkavégzésre rendkívüli munkaidőben kerül sor, vasárnapi pótlék nem jár.
Egyes munkaszüneti napok, így a húsvétvasárnap, pünkösdvasárnap, vasárnapra esnek. Az e napon történő munkavégzés tekintetében a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
Jogszabály alapján lehetőség van a munkaszüneti napok átcsoportosítására. Ilyenkor a munkaszüneti napok körüli munkarendet meghatározó jogszabály (miniszteri rendelet) rendelkezéseit kell irányadónak tekinteni.

Rendkívüli munkavégzés esetén vasárnapi pótlék nem jár.

A munkarendet, a munkaidőkeretet, a napi munkaidő beosztásának szabályait – kollektív szerződés rendelkezése hiányában – a munkáltató állapítja meg (Mt. 118. § (1) bek.). A munkarend módosítása – amennyiben nem érinti a határozott, illetve határozatlan idejű foglalkoztatás, valamint a teljes vagy részmunkaidős foglalkoztatás körülményét – nem minősül kinevezés módosításnak (tehát például nem módosítják a teljes munkaidős kinevezést részmunkaidőssé).

2007. novemberi állapot szerint.

Hogy teljes egészében elérje ezt a cikket, Saldo tagnak kell lennie. Mi az a Saldo tagság?

Kapcsolódó információk



Videóelőadásainkból

Osztalék jóváhagyása, saját tőke rendezése - Botka Erika - MSZSZE főtitkár

Nincs Flash telepítve, a video lejátszás így nem működik!
További videóelőadások

Havi adózási események

2015 Július
HKSzeCsPSzoVa
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031